Winsum staat er gekleurd op

Winsum staat er gekleurd op

In februari hebben 7 vrijwilligers in een aantal wijken van Winsum geflyerd om bewoners op de hoogte te stellen van de energiebesparingsactie van Buurkracht (in samenwerking met Winsum Duurzaam). Zeventig huishoudens hebben hierop gereageerd. Zij hebben gebruik gemaakt van de mogelijkheid om warmtebeelden te laten maken van hun huis en bij 10 tallen huishoudens zijn energieverbruiksmeters afgeleverd.

En toen bleek dat Winsum er heel gekleurd opstond. Er zijn warmtelekken in huizen ontdekt (rood), er zijn zeer goed geïsoleerde muren ontdekt (groen/blauw), er zijn goede (blauw) en minder goede dubbele beglazingen ontdekt (oranje) en bij elk huis weer de verbazing over het verlies van warmte bij kozijnen en deuren.

Voor sommige bewoners werd de warmtescan een prettige verrassing: ‘ik heb het afgelopen jaar veel gedaan aan isoleren van de muren en dat is goed te zien op de foto’s’ (blauw). Een andere deelnemer vertelde: ‘ik ben aan het verbouwen en wil zien of ik goed isoleer’. Gelukkig voor deze bewoner werd zijn werkwijze beloond met een foto met veel blauw waar de verbouwing klaar was en rood waar nog gerenoveerd moest worden. Maar ook schrikreacties: ‘de aansluiting van de serre aan het huis is zo lek als een mandje (wit) of ‘je kunt de radiatoren door de muur heen zien staan’ (oranje/rood).

De energieverbruiksmeters gaven ook veel nuttige informatie. Het verschil in energieverbruik tussen een oude en nieuwe computer was schrikbarend groot. Ook in de slaapstand liep de energieverbruiksmeter flink door. Schrikken hoor, maar wel goed om te weten!

Een zinvolle actie volgens de deelnemers!
En …deze actie gaat een vervolg krijgen. We nodigen de 70 huishoudens uit voor een informatieve avond waar een energie-adviseur uitleg geeft over het isoleren van woningen. We herhalen de actie met de warmtecamera in het najaar/winter (Het moet koud zijn om goede warmtebeelden te kunnen maken). De actie met de energieverbruiksmeter loopt nog een paar weken door en nemen we in het najaar ook weer mee in de herhaling. Houd de website van Buurkracht en van Winsum Duurzaam dus in de gaten! Of schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Want…….u wilt nu vast weten hoe gekleurd úw huis er op staat!

Niet geïsoleerde deur en enkel glas. Het glas heeft de temp van 8.9 graden bij een buitentemp onder nul.


HR++ isolerend glas . Het glas heeft -0.2 graden bij een buitentemp van -4.0.

Over de auteur

Winsum Duurzaam administrator