Kijk op energie 24 november 2018

Kijk op energie 24 november 2018

Zestig huishoudens in Winsum hebben de afgelopen winter gebruik gemaakt van de mogelijkheid om de energielekken in hun huis te laten opsporen met behulp van een infrarood camera. Een actie die op touw was gezet door de Werkgroep Besparing van de energiecoöperatie Winsum Duurzaam met geleende camera’s van Buurkracht. Een aantal huizen bleek erg goed geïsoleerd te zijn maar er waren ook huizen die nog grote warmtelekken vertoonden. Op één van de foto’s was bijvoorbeeld te zien dat radiatoren in een serre veel warmte verloren via de houten wanden. Deze huiseigenaar heeft direct na de fotosessie isolatiefolie aangebracht achter de radiatoren. Daardoor minder warmteverlies en minder gebruik van gas. Een eenvoudige en goedkope manier om energie te besparen. En dan het hoge energieverbruik van die diepvries, die lang niet altijd vol zit, met de energieverbruiksmeter konden we dit direct zichtbaar maken. De Werkgroep Besparing van Winsum Duurzaam hoopt deze actie met de infraroodcamera en de energieverbruiksmeter de komende winter weer te kunnen uitvoeren.

Maar we willen graag verder op de weg naar een duurzaam Winsum. Onze volgende actie is de ‘open huizen dag’ waar u bij mensen thuis en in de energie-neutrale Centrumkerk zelf kunt zien en ervaren op welke eenvoudige en soms ook een technisch wat meer ingewikkelde wijze we minder energie, minder gas, kunnen gebruiken. We hopen dat u zich dan nog beter kunt voorstellen of een dergelijke investering ook bij uw woonsituatie past.

Wat is er zoal te zien:

– verwarming door Infraroodpanelen

– een warmtepomp

– zonnecollectoren die warm water leveren voor de douche en zelfs voor de wasmachine!

Al deze huishoudens hebben hetzelfde doel: letten op het energieverbruik, minder gas/fossiele brandstof gebruiken, minder CO2 produceren.

Wilt u eens kijken hoe de apparaten werken, praten met de eigenaar over hoe het gebruik bevalt lees dan de komende weken onze artikelen in de Wiekslag en kom 24 november kijken bij de ‘open huizen dag’.

Werkgroep Besparing van Winsum Duurzaam

Over de auteur

Robert administrator